Mare, tu ho saps?

Autora: Conxita Àvila
Primer premi del sisè concurs de microrelats de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona 2022
Gènere: Narrativa breu
Veu: Miquel Llobera

Durada: 3:47 min

Per escoltar i llegir alhora, clica a:

És el mateix mar, tot i que no ho sembla… qui ho diria… Tan blau i tan fosc ben lluny de terra, immens i profund i negre, com una gola inabastable que se t’ha d’empassar tard o d’hora, amb gotetes de vida plenes de clorofil·la i sucres que alimenten petites criatures que esdevindran els habitants de les aigües futures, o potser seran el menjar dels peixos que et cuinarà la tieta a la tardor… bressol de tants misteris per resoldre… És el mateix mar, la mateixa aigua, o potser no…. Qui ho sap? Mare, tu ho saps?

Quan la veus tan transparent, com si no hi fos, sobre els esculls de coralls de colors suaus, poblada de milers de petits peixets llampants, o sobre les catifes verdes d’algues a les seves sorres blanques, càlida com una abraçada de la mare que t’estima i t’amanyaga, suau i salada com un brou tebi d’aquells que et feia la iaia, amb llumetes que brillen en les nits de primavera com si tot fos cel, i el cel fos mar i els estels fossin a l’aigua banyant-se amb tu en aquelles nits d’orgies del palolo…. i els petits crancs que et fan pessigolles als peus… Vols dir que és la mateixa mar? Potser sí… o potser no…. Mare, que ho saps?

I quan és freda, com una destral que talla i et deixa blanca, sense sang, immòbil en la seva penombra, el gel passa sobre el teu cap i sura, però no és lleuger, és una llosa que et diu on s’acaba el mar i on comença el cel, davant la glacera que sembla que mai arribarà a barrejar-se amb l’aigua més salada, però ho fa… i et deixa veure amb timidesa els seus tresors més amagats, coralls tous, esponges, llimacs, estrelles, cogombres i anemones… davant els teus ulls ben oberts, com a càmera lenta, perquè puguis pair-ho bé, no t’ennueguessis pas! Vols dir que és la mateixa aigua? Jo no ho sé pas… Que ho veuran, tot això, els meus nets? Mare, tu ho saps?